Humuskampanjan matokompostointi -pilotti alkaa!
Maaperä on planeetan iho. Se on todella ohut. Valtaosa maaperän ravintoverkosta elää pintamaan ylimmässä noin kymmenessä sentissä. Muhevassa maassa se kuhisee elämää, ihmisen silmille näkyvää ja näkymätöntä eliöjuhlaa. Lähdetään tutkimaan päiväkodeissa tätä elävää ihoa! Perustetaan lasten kanssa matokomposti ja hoidetaan sitä!
Matokompostointia päiväkoteihin -hankkeessa uskotaan, että rakkaus maaperään alkaa kun maaperää pääsee itse kokemaan. Pienet matokompostoijat voivat yhdessä aikuisen kanssa:
- kierrättää ruuantähteet ravitsevaksi matomullaksi
- tutustua matojen ja ötököiden elämään
- elävöittää päiväkodin sisäkasvit ja pihaympäristön
Pilottiin on tullut mukaan 20 päiväkotia ympäri Suomea.
Kohti matokompostointia Suomen päiväkodeissa
Humuskampanja auttaa päiväkoteja matokompostoinnin alkuun antamalla neuvoja ja opastusta. Meiltä saat myös kompostilierot.
Tarkistamme, että tarvittavat materiaalit löytyvät ja että henkilöstöä askarruttaviin kysymyksiin on löydetty vastaukset, jolloin matokompostointi on helppoa.
Varhaiskasvattaja saa käyttöönsä työkalupakin, Matoboksin, joka sisältää matokompostointiohjeet ja terveen maan hoitamisen ohjeet. Boksista löytyy myös kaikkea innostavaa, mitä 3–6 vuotiaat haluavat tehdä maaperän kanssa. Materiaaleissa huomioidaan lasten luontainen tapa oppia (leikki, tutkiminen, liikkuminen ja ilmaisu).
Autamme matokompostin hoitamisessa ja pidämme myös seurantatyöpajan, jossa osallistujat voivat jakaa kokemuksia ja saavat vielä tarvittavaa apua kompostointiin ja maanparantamiseen.
Haastattelemme henkilöstöä selvittääksemme, miten Matoboksi on toiminut ja millainen olisi mahdollisimman helppo prosessi, jolla matokompostointi tulisi osaksi varhaiskasvatuksen arkea kaikkialla Suomessa.
Haastamme hankkeen loppupuolella kolme kuntaa tekemään matokompostointikokeilun alueellaan, jolloin matokompostitoiminta leviää hyvien esimerkkien avulla.
Matokomposti varhaiskasvatuksessa ja päiväkodin arjessa
Matokompostin perustamiseen tarvitaan laatikko, kuivikeainesta, kompostilieroja ja peite. Perustamiseen menee aikaa arviolta tunnin verran. Matokompostia hoidetaan noin kerran viikossa, jolloin madot saavat ruokaa. Samalla tarkistetaan onko matojen kodissa kaikki hyvin (kosteus, lämpötila, muut eliöt). Viikottaiseen hoitamiseen menee arviolta puoli tuntia. Matokompostin sadonkeruuseen menee arviolta parisen tuntia ja sitten saa ravinteikasta matomultaa maanparantamiseen.
Itse kompostointi on helpointa aloittaa huhti-toukokuussa, kun matojen kodin materiaalit eli lehdet, karikkeet, hake, vanha multa yms. paljastuvat lumen alta.
Pilotti kestää 28.2.2026 asti.
Lisätietoja: Marika Lohi, 050 357 4661
Yhdessäoloa maaperän eliöiden kanssa
Matokompostin pito on sitä, että pidetään asioista huolta. Hyvä kompostoija hoitaa kompostiaan. Saavatko madot tarpeeksi ruokaa? Onko niiden kodissa tarpeeksi kosteaa vai ovatko matojen kotipolut kenties liiankin kosteita liikkua? Huolenpidon, kompostoinnin ja hoivaamisen idea on perusta lasten kanssa olemiselle.
Siirat, hyppyhäntäiset, änkyrimadot – monet pienet matokompostin liikkujat tutustuttavat kompostoijan maaperän monimuotoisuuteen. Erilaisia eläimiä voi katsella ja erilaisuuksista huolimatta meillä voi olla yhteys maaperän eliöihin. Erilaisuus on rikkaus ja huolenpito luo kunnioittavaa suhdetta eläimiin.
Matokompostin pitäminen tarkoittaa ilmastotyön tekemistä joka päivä yhdessä miljoonien muiden eliöiden kanssa.