sivua muokataan

Miksi kompostoida lierojen avulla?

Matokompostointi sopii hyvin kompostointiin pienessä asunnossa. Kompostilierot viihtyvät parhaiten juuri huoneenlämmössä, mikä tekee niistä sopivia seuralaisia missä tahansa sisätiloissa. Lierot ovat myös hyviä käsittelemään ruuantähteitä ja muita biojätteitä hajottaen ne muhevaksi mullaksi, joka auttaa kasveja kukoistamaan.

Yksi hyvä syy matokompostointiin on saada ravinteet talteen. Yhdessä muiden eliöiden kanssa lierot hajottavat biojätettä, ottavat ravinteet talteen ja muuttavat niitä kasveille käytettävissä olevaan muotoon. Näin ne auttavat kasveja menestymään.

Toinen syy matokompostointiin on rahan säästäminen. Matokompostissa syntyvä matomulta toimii niin lannoitteena kuin maanparannusaineena, mikä tarkoittaa, että näitä ei tarvitse tuoda ulkopuolelta.

Matokomposti, kompostilierot ja matomulta

Selvennetään tässä oppaassa käytettyjä sanoja.

  • Oppaassa puhutaan matokompostista silloin, kun tarkoitetaan sitä fyysistä ympäristöä, jossa kompostilierot elävät.
  • Ohjeissa matokomposti on laatikko, jossa on kuiviketta, multaa, lieroja ja muita eliöitä, ruokaa, pintakuiviketta ja peite.
  • Matomulta taas on se valmis multa, joka matokompostissa syntyy. Matomullassa ei ole lierojen ruokaa eli hajoamatonta ainesta jäljellä (tai mahdollisimman vähän), vaan se on hajonnutta, kasveille hyödyllistä maanparannusainetta.

Miten kompostoida lierojen avulla?

Matokompostin voi perustaa laatikkoon, ämpäriin, vanhaan kylpyammeeseen, jaloilla seisovaan torniin, maahan, autonrenkaaseen – vaikka mihin. Internet on pullollaan eri tapoja perustaa matokomposti.

Myös ylläpitoon löytyy eri menetelmiä. Jotkut rakentavat jatkuvan mullan keräämisen mahdollistavan kompostin, toiset kompostoivat eri lokeroissa, joita voi niiden valmistuttua poistaa. Näissä ohjeissa kuvailemme yksinkertaisen kertakorjuuseen perustuvan tavan, joka perustetaan laakeaan astiaan kuten säilytyslaatikkoon.

Matokompostin perustaminen

Astia

Leveämpi ja syvempi kuin mitä se on korkea, esim. 15L kierrätetty muovinen säilytyslaatikko

Pohjakuivike

Astian pohjalle lisätään n. 15 cm kerros kuiviketta. Kuivikkeena toimii:

  • vanha multa
  • kompostoitunut lanta
  • kananmunakennot
  • ei-kiiltävä ruskea pahvi
  • revitty tai silputtu ei-kiiltävä paperi, kuten sanomalehti
  • pudonneet lehdet
  • puuhake

Kostuttaminen

Kuivikeaines kostutetaan vedellä niin, että puristaessa kourallisen nyrkkiin, valuu useampi pisara vettä. Tällöin kuivikkeen kosteus on ainakin 60%

Silppua tai revi pahvi muutaman sentin palasiksi, laita astiaan ja kaada vettä puoleen väliin pahvikerrosta asti. Upota pahvi veteen ja jätä pahvit imemään vettä itseensä, kunnes perustat matokompostin. Myös multa, lehdet ja muut mahdolliset kuivikeainekset on hyvä kostuttaa.

Kompostimadot

Kun astia ja siinä kostutettu pohjakuivike on valmis voi sinne lisätä Eisenia fetida lieroja. Suhteuta lierojen määrä astian kokoon. Pienelläkin määrällä lieroja pääsee alkuun.

Pintakerros

Päälle kannattaa lisätä muutaman sentin kerros kuivikeainetta peitteeksi. Tämä pitää huolen, että kosteus pysyy paremmin ja että valo ja hyönteiset eivät pääse suoraan käsiksi ruokakerrokseen, jossa lierot aktiivisesti liikkuvat.

Peite

Peite estää valon ja hyönteisten pääsyn matokompostiin. Peitteeksi sopii esim. harso, vanerilevy, muovinen jätesäkki

Lue lisää matokompostista

Matokompostin hoitaminen

Yleistä

Matokompostia kannattaa hoitaa ainakin kerran viikossa. Hyvä tavoite on saada ruokintasykli sellaiseksi, että lieroja voi ruokkia kerran viikossa samalla, kun tekee muita hoitotoimia. Tämä tarkoittaa, että lierot syövät viikossa kaiken sen ruuan, mikä niille annetaan.

Kun hoitotoimenpiteitä tekee tarpeeksi usein ja havainnoi lierojen käyttäytymistä sekä kompostin muuta elämää samalla, oppii eliöiden käytöksestä ja matokompostista ekosysteeminä. Lisäksi näkee, toivottavasti ajoissa, kun ongelmia ilmenee.