MyHumus oppimisviikonloput 2023
Opi miten maasta huolehditaan ja hanki kokemusta konkreettisesta ilmastotyöstä
MyHumus on 18–29 -vuotiaille suunnattu oppikokonaisuus, jonka aikana tutustutaan kolmeen regeneratiiviseen maatilaan ja siihen, miten eri tilojen viljelijät pitävät huolta maasta. Neljän oppimisviikonlopun aikana opit miten maaperän elävöittäminen eli regeneraatio käytännössä tapahtuu ja mitkä ovat terveen maaperän hoidon periaatteet. Jokaisessa viikonlopussa on tietoa eri teemoista, konkreettista yhdessä tekemistä, iloista yhdessäoloa ja tietenkin hyvää ruokaa.
Viikonlopun mittaisten tapaamisten aikana tehdään viljelijöiden opastuksella maaperää hyödyttäviä töitä. Pääset osallistumaan maatilan töihin mm. kompostin tekoon, kasvimaiden hoitoon ja sadonkorjuuseen. Koet maatilan arkea ja näet, miten satoa syntyy. Kuulet mitä viljelijät ajattelevat maan hyvinvoinnista, humuksesta ja hiilensidonnasta sekä opit ymmärtämään millaisilla toimenpiteillä viljelyn yhteydessä nämä näkökulmat huomioidaan.
Viikonlopuissa pohditaan yhdessä, miten tärkeä viesti maaperän elävöittämisen merkityksellisyydestä saadaan kuuluviin. Humus on ilmastonmuutoksen torjunnassa suuri uinuva mahdollisuus. Erilaisia viestinnän keinoja ja mahdollisuuksia pohditaan yhdessä ja etsitään innostavia tapoja lisätä tietämystä.
MyHumus-oppikokonaisuudesta saat todistuksen, jota voit hyödyntää monipuolisesti työ- ja harjoituspaikan haussa. Opit käytännön taitoja kompostoinnista, suljetusta ravinnekierrosta ja biodynaamisesta viljelystä. Piirityöskentely vahvistaa yhteistyötaitojasi ja pääset tutustumaan mm. ekokylien verkostoon.
Viikonloppujen sarja on osallistujille maksuton. Humuskampanja maksaa osallistujien ohjelman, matkat, ruokailut sekä majoituksen kohteissa (retkiolosuhteet, joissakin paikoissa telttamajoitus).
MyHumus -viikonloput ovat sinua varten, jos…
- haluat oppia tekemään konkreettista ilmastotyötä, jossa sidotaan hiiltä maaperään
- innostut yhdessä tekemisestä ja näkyvistä tuloksista – haluat vaikuttaa omaan ympäristöösi
- olet ympäristö- tai luontoalan opiskelija tai vastavalmistunut ja haluat kokeilla taitojasi ja oppimaasi
- olet jo työelämässä esimerkiksi puutarhurina, ympäristöneuvojana, luonto-ohjaajana, ympäristökasvattajana tai luonto-oppaana ja haluat laajentaa omaa alaasi ja tietojasi humusneuvontaan
- olet kiinnostunut hankkimaan ansioluetteloosi kokemusta, jolla erotut työnhaussa
- haluat löytää oman yhteytesi luontoon ja paikkaasi planeetalla maata rakastavien ihmisten yhteisössä
Haku on päättynyt 10.3. Kaikkiin hakijoihin ollaan yhteydessä.
MyHumus -viikonloput 2023
- 24.–26.03. Keuruun Ekokylä
- 05.–07.05. Lehmuston tila ja kaupunkilaisten oma pelto, Vantaa
- 18.–20.08. Majvikin biodynaaminen maatila, Sipoo
- 15.–17.09. Rekolan biodynaaminen maatila, Kangasala
24.–26.3. Keuruun Ekokylä
Teemat: piirityöskentely, alkuperäiskansojen maayhteys, siemenet ja taimet, viestintä
Ensimmäinen tapaaminen järjestetään keväällä Keuruun Ekokylässä. Maa on vielä jäässä, mutta kevät etenee ja valo lisääntyy. Opetus- ja majoitustilana on vanha väentupa. Viikonlopun aikana tutustumme toisiimme ja piirityöskentelyyn. Kuulemme tarinoita siitä, millainen maayhteys monella alkuperäiskansalla on ja pohdimme samalla omaa luontosuhdettamme. Saamme ymmärrystä laadukkaiden siementen merkityksestä viljelyssä ja teemme esikasvatettavien taimien siemenkylvöjä.
5.–7.5. Lehmuston tila ja Kaupunkilaisten oma pelto, Vantaa
Teemat: maaperän regeneraatio eli uudistaminen, maaperän ravintoverkko, kohopenkit ja kompostoinnin perusteet
Kokonaisuuden toinen viikonloppu järjestetään Vantaan Korsossa, Lehmuston tilalla ja Kaupunkilaisten omalla pellolla. Teemme maanparannustöitä ja kuulemme mitä on maaperän regeneraatio. Kuulemme myös kiehtovasta ja käsittämättömän monimutkaisesta maaperän ravintoverkosta ja saamme tietoa, miten tätä voidaan vahvistaa viljelymenetelmin. Pääsemme myös tekemään töitä keväisen kompostin kanssa.
18.–20.8. Majvikin biodynaaminen maatila, Sipoo
Teemana: kompostointi, tilakokonaisuus ja monimuotoisuus
Sarjan kolmas viikonloppu pidetään elokuussa Majvikin tilalla Sipoossa. Ruokailu ja majoitus järjestetään paikan päällä. Majoitus on tarkoitus järjestää suuressa tiipiissä, mutta tarvittaessa muitakin vaihtoehtoja löytyy. Opimme mitä tarkoitetaan tilakokonaisuudella. Pääsemme tekemään maatilan ravinnekierrolle olennaista lantakompostia ja kuulemme myös biodynaamisista preparaateista.
15.–17.9. Rekolan biodynaaminen maatila, Kangasala
Teemana: sadonkorjuu, mitä olemme oppineet ja humusjuhla
Sarjan neljäs ja viimeinen viikonloppu pidetään sadonkorjuun aikaan Kangasalla Rekolan maatilalla. Majoitus ja ruokailut tapahtuvat maatilan rakennuksissa. Nyt pääsemme näkemään ja kokemaan, mitä hyvin hoidettu maa meille palkaksi antaa. Olemme mukana sadonkorjuussa ja siihen liittyvissä töissä. Käymme läpi yhdessä koettua vuotta ja juhlimme lopuksi humusjuhlan merkeissä.
Tästä voi ladata pdf-muotoisen mainoksen ja sitä voi jakaa vapaasti.