Siirry suoraan sisältöön

Matokomposti

Mikä matokomposti? Laitetaanko sinne kastematoja?

Nyt tunkeudutaan lierojen maailmaan. Lierot ovat maanparannuksen ihmelapsia, niillä on puhdistettu jopa pilaantunutta öljymaata.

Rosa Niemi, luonto- ja ympäristöalan neuvojaopiskelija — Ekohommia https://ekohommia.blogspot.com/Kompostointi vaihtoehtoja on paljon, mutta kaikki niistä tuottaa ihanaa humusta (maaperän ylin multava kerros, maannos), se on ravinnerikasta ja täynnä pieneliöitä, sitä käyttämällä se parantaa maan toimintaa, kasvuominaisuuksia ja hiilensidontaa sekä ehkäisee maantiivistymistä.

Matokomposti on kompostointi menetelmä, joka on todella kätevä kaupunkilaiskompostoijille. Komposti pönttöä voit pitää keittiön kaapissa, ja lisätä biojätettä sinne sitä mukaan kun madot syövät niitä. Matokomposti kannattaa perustaa noin 10 litran kannelliseen astiaan, astian kanteen täytyy tehdä reiät, sillä lierot tarvitsevat happea. Kompostia täytyy pitää pimeässä, joten kaapissa pitäminen on hyvä vaihtoehto, lierot karttavat valoa sillä ne eivät selviydy uv valon kosketuksissa kauaa. Matokompostin voi aloittaa laittamalla astiaan esimerkiksi vanhoja kukkamultia, puunlehtiä, kananmunakennoa revittynä.

Matokompostiin ei tosiaan käy kastemadot, kastemadot eivät pärjää niin ravinteikkaassa ja lämpimässä. Matokompostissa käytetään tunkiolieroja/kompostilieroja, niille ihanteelliset olosuhteet ovat eloperäisen jätteen seassa 20-30 asteessa. Jos lämpötila nousee yli 35, alkaa se olla jo lieroille liian kuuma eivätkä ne selviä siitä. 

Aloittaessasi kompostoinnin, kannattaa sinne lisätä lieroille ruokaa kerran viikossa, tällä tavalla opit matojen rytmiin. Pikkuhiljaa madot alkavat myös lisääntyä jos olosuhteet ovat hyvät, tätä seuratessa on upea huomata kuinka paljon nopeammin madot jo syövätkin jätteet. Kosteustasapainosta kannattaa muistaa pitää huolta, madot tarvitsevat kosteutta sillä ne hengittävät ihonsa kautta, mutta taas liian märässä ne hukkuvat. Sopivan kosteuden kompostissa voi testata puristamalla kompostia nyrkin sisällä,  kun siitä puristuu pari tippaa nestettä on se silloin jotakuinkin täydellisen kosteaa. 

Madoille kelpaa ruuaksi kaikki kasviperäinen biojäte, kypsennetty menee nopeammin suihin kuin raaka, raa’assa kestää muutama päivä (riippuen matojen määrästä). Lihan ja maitotuotteiden laittamista kompostiin kannattaa harkita, ja jos niin tekee niin vähän kerrallaan ja pieneksi pilkottuna. Näistä syntyy helposti todella paha haju. Matojen ruokahalun oppii nopeasti, kuinka paljon kerralla biojätettä kannattaa laittaa ja kuinka usein, nuoreen kompostiin kannattaa aloittaa laittamalla ruokaa kerran viikossa. 

Kompostin hyötyjä: 

Pystyt itse tuottamaan lannoitetta, joka on hyvin ravinnerikasta. Voit käyttää sitä puutarhassa tai sisällä viherkasveille, mutta kannattaa muistaa että sitä täytyy laimentaa tavallisella mullalla, sillä se on aika tujua tavaraa. Suurin monimuotoisuus mikrobeissa, ja suurin ravinteiden tiheys syntyy matokompostista, madot tiivistävät ravinteet. Humus jota komposti tuottaa on maapallolle elintärkeää.

Matokompostin ongelmia:

Hajuongelmat johtuvat jätteiden liika lisäämisestä, tai lihajätteistä. Jos madot voivat huonosti kannattaa tarkistaa pari juttua: kosteus, onko tarpeeksi kostea vai liian märkä tai liian kuiva, onko komposti liian hapan, seosainetta lisäämällä madoille löytyy jokin suojapaikka millä tasapainottaa kompostin elämää. Onko komposti jo todella tumma ja itseasiassa täynnä vain matojen tuottamaa eritettä, erite alkaa olla madoille myrkyllistä/haitallista joten ne tarvitsee uutta kasvualustaa. Onko ruokaa tarpeeksi? Jos hedelmäkärpäsiä muodostuu riesaksi, niitä voi välttää peittämällä jätteet joka kerta lisäyksen jälkeen. Myös allergia tapauksia on tullut vastaan, multa ja sen mikrobit ovat joillekkin allergisoivia, tällöin kannattaa kokeilla bokashi menetelmää, siinä komposti on tiivis ja sieltä ei multapöllyjä lähden ilmaan leijumaan. 

Matokompostin täyttämiselle löytyy erilaisia tapoja, itse olen haudannut biojätteet kompostiin.

Pidän matokompostia tällä hetkellä eteisen kaapissa pimeässä, siellä se saa olla rauhassa. En ole vielä tehnyt kanteen reikiä, vaan olen pitänyt kantta raollaan. Tosiaan suunnitelmissa olisi tehdä kanteen porakoneella reiät jotta komposti ei kuivuisi niin herkästi. Omalla kohdallani ei ole sattunut sellaista että lierot yrittäisivät karata astiasta, mutta ehkä oma astiani on liian iso sellaiselle karkailulle taikka olosuhteet ovat vain nii täydelliset… Mutta tosiaan myös siitä syystä kannen reittäminen on hyvä keino, ei pääse lierot helpolla lipettiin.

Aloitin oman kompostini näin:

Revin muutaman kanamunakennon, kastelin revityt palaset vedessä jotta ne pehmenevät, eivätkä kuivata kompostia imemällä kaikkea kosteutta. Minulla oli multasäkin pohjalla kuivaa multaa, sekä otin vielä yhden kuolleen kasvin vanhat mullat mukaan. Heitin kaikki astiaan ja kastelin kompostin sopivan kosteaksi. (niinkuin olen aiemminkin maininnut niin puristus testi, jos puristat multaa ja siitä tulee muutama pisara nestettä, on se silloin optimaalisen kosteaa.) Olen kuullut että tuore multa jota ei ole käytetty, saattaa olla lieroille liian tujua tavaraa, ja pelkäsinkin selviävätkö lierot siellä. Mutta iloiseksi yllätyksekseni lierot voivat oikein hyvin kompostissa.

Ensimmäisenä annoin lieroille salaattia, peitin salaatin kompostiseokseen. Annoin kompostin olla rauhassa viikonlopun yli, tarkistin että kaikki on siellä hyvin. Annoin taas olla arkipäivät lierojen rauhassa ja perjantaina kurkkasin kompostiin ja kaikki salaatti oli syöty! Olin niin fiiliksissä että ne lieroset siellä oikeasti vetää mun biojätteitä! Laitoin lisää salaattia ja viiden päivän päästä nekin oli syöty. Nyt laitoin eilen salaattia ja hieman parsakaalia kompostiin, luulen että parsakaalissa kestää hieman kauemmin sillä laitoin sitä sinne raakana.

Luin jostain että matokompostin lieroihin ei voi syntyä tunnesidettä samalla tavalla kuin vaikka koiriin…. mutta täällä kyllä nimiäiset kohta edessä jokaiselle lierolle, että tiedä sitten kelle sitä tunnesidettä syntyy ja kelle ei..

Elikkäs lierot voi hyvin!

Mistä lieroja saa? 

Hyvä paikka huhuilla lieroja on facebookin matokompostointi ryhmä. Myös ystäviltä ja tutuilta, jolla on matokomposti kotonaan kannattaa kysyä liikenisikö lieroja. Lieroja myy myös Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus sekä Kiteen Mato ja Multa Oy. Humuskampanjan lierot elävät Keuruun Ekokylässä ja nekin muuttavat osoitettaan mielellään hyviin koteihin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *