Bokashointi
Sana “bokashi” tulee japanista ja tarkoittaa hapatettua eloperäistä ainesta. Koska se on hapatettua, se on erilaista kuin moni muu kompostointi: hapatus tapahtuu hapettomissa eli anaerobisissa oloissa. Esimerkiksi matokompostissa ja lämpökompostissa kompostoidaan, eli eloperäisen aineksen hajoaminen tapahtuu happirikkaissa olosuhteissa. Tähän tarkoitukseen on olemassa aerobiset pieneliöt.
Bokashissa pääroolissa on anaerobiset pieneliöt, sellaiset jotka viihtyvät hapettomissa tai vähähappisissa olosuhteissa. Tarkoitus ei ole kuitenkaan antaa keiden tahansa mikrobien hoitaa hapattamista; hapatusastiaan lisätään tiettyjä mikrobeja, joista myöhemmin lisää.
Miksi bokashoida?
Bokashointi on helppoa. Tarvitset vain muutaman astian, biojätettä ja bokashirouhetta. Ja viitseliäisyyttä. Aikaa biojätteestä valmiiseen multaan menee vain hieman yli kuukausi.
Bokashointi on ainakin HSY:n hyväksymä uuden jätelain mukainen biojätteen kompostointimenetelmä silloin, kun bokashihapate mullataan jyrsijäsuojatussa astiassa.
Bokashointi on ainakin HSY:n hyväksymä uuden jätelain mukainen biojätteen kompostointimenetelmä silloin, kun bokashihapate mullataan jyrsijäsuojatussa astiassa.
Bokashi on erinomainen tapa hyödyntää ruuantähteissä jäljellä olevat ravinteet ja tehdä niistä multaa, jolloin nämä ravinteet tulevat kasvien käytettäväksi. Bokashi on viileässä tapahtuva prosessi, eli se ei vapauta ravinteita kaasuina ilmakehään. Verrattuna lämpökompostiin, jossa noin puolet kompostiin lisätystä biomassasta haihtuu kaasuina, kuten hiilidioksidina, ilmaan, bokashissa lähes kaikki biomassa säilytetään.
Bokashin mikrobit
Bokashiin kuuluu kaksi vaihetta: ensimmäinen on hapatusvaihe, jossa biojäte fermentoidaan hapettomasti. Toinen vaihe on multaaminen, jossa ensimmäisessä vaiheessa tuotettu hapate muutetaan happirikkaassa ympäristössä mullaksi.
Hapatusvaiheessa tärkeässä osassa ovat pieneliöt, jotka bokashiin lisätään bokashirouheen mukana. Nämä tunnetaan Effective Micro-organisms (EM) nimellä. Näitä pieneliöitä ovat mm. maitohappobakteerit, hiivat ja fototrofiset bakteerit. Nämä pieneliöt muodostavat yhdessä toimivan yhteisön tai konsortion, eli ne hajottavat tehokkaasti biojätteitä ja samalla estävät haittaeliöitä pääsemästä käsiksi biojätteeseen.
Maitohappobakteerit hajottavat entsyymeillään ruuantähteissä olevia sokereita ja muuttavat ne maitohapoksi. Ne laskevat bokashihapatteen pH:ta ja auttavat näin ylläpitämään ei-toivotut mikrobit loitolla. Hiivat hajottavat sokereita niin ikään, mutta muodostavat niistä alkoholia. Fototrofiset bakteerit pystyvät syntetisoimaan mm. antioksidantteja, aminohappoja ja sokereita. Näin ne voivat kannustaa hiivojen ja maitohappobakteerien kasvua.
Bokashin aloittaminen, fermentoiminen ja multaaminen
Bokashin aloittaminen
Mitä tarvitset?
- Biojätteiden keruuseen astia (max 5 litraa)
- 2 x hapatusastia eli bokashiämpäri (tärkeää että tiivis kansi)
- Bokashirouhetta (voi tehdä itse – kts resepti)
- lasta/pullo/muu esine massan tiivistämiseen
- Bokashinesteen keruuseen muovipullo (esim 1,5 litraa)
- Biojätettä
Bokashiastian aloittaminen
Laita bokashiastian pohjalle talouspaperiarkki. Jos sinulla on biohiiltä, voit lisätä sitä paperiarkin päälle. (Tämä estää hajujen syntymistä ja lataa biohiiltä.)
Bokashiastian täyttäminen
- Kerää päivän aikana syntynyt biojäteastiaan. Tämä voi olla kasvisten kuoria, naatteja tai lihan- ja kalanroippeita, munankuoria, jne.
- Pilko biojäte pieniksi palasiksi. Mitä pienemmäksi pilkot, sitä nopeammin hapattuminen tapahtuu. 1×1 cm kuutio on hyvä tavoite.
- Lisää pienitty biojäte hapatusastiaan. Lisää noin 1 rkl bokashirouhetta per litra biojätettä.
- Tamppaa biojäte ja rouhe mahdollisimman tiiviiksi lastalla tai muulla apuvälineellä. (Muista: tarkoitus on saada mahdollisimman hapeton ympäristö eli haluamme poistaa kaikki ilmataskut.)
- Sulje kansi tiiviisti.
- Valuta bokashineste hanasta keruupulloon. Voit myös valuttaa nesteen mittakuppiin tai vastaavaan ja käyttää sen heti (laimennettuna!), jos sille on käyttöä. Bokashinestettä ei valu bokashiämpärin täytön alkuvaiheessa vaan siihen usein menee viikko tai pari.
- Toista sama prosessi seuraavina päivinä kunnes bokashiämpäri on aivan täynnä.
Fermentoiminen
- Kun bokashiämpärisi on aivan täysi, sulje kansi tiiviisti. Nyt sitä ei avata kahteen viikkoon.
- Anna bokashin hapattua pari viikkoa. Tänä aikana syntyy bokashinestettä, joka on hyvä valuttaa säännöllisesti (pari kertaa viikossa) keruupulloon.
Huom! Bokashin hapattaminen on biojätteen esikäsittelyä. Jätelain mukaan se ei itsessään ole riittävä kompostointimenetelmä, vaan sen jälkeen fermentoitu aines on mullattava jyrsijäsuojatussa multatehtaassa. Multatehtaan voi perustaa sisälle tai ulos. Se voi olla säilytyslaatikossa sisätiloissa. Se voi olla pihalla esimerkiksi lavakauluksessa, joka on suojattu alta ja päältä jyrsijöiltä. Bokashihapatetta voi lisätä keittiökompostoriin. Sitä voi lisätä matokompostiin. Jos sitä sekoittaa muihin komposteihin, kannattaa tehdä niin hiljalleen ja aloittaa pienillä määrillä, koska bokashihapate on nimensä mukaisesti hapanta.
Multaaminen
Multaaminen tapahtuu “multatehtaassa”. Tämä voi olla lämpökompostori, erikseen rakennettu, jyrsijäsuojattu laatikko, säilytyslaatikko, ämpäri tai muu jyrsijäsuojattu astia. Kun bokashiämpärin täyttämisessä tavoite oli luoda hapettomat olosuhteet, multatehtaaseen halutaan happirikkaat olosuhteet. Siinä on hyvä olla hengittävä peite ja/tai ilma-aukkoja. Lisäksi tarvitset tilavuudeltaan kaksi kertaa bokashihapatteen verran vanhaa multaa. Ota siis vanhat mullat talteen ruukuista, lavoista, yms.!
- Kun bokashi on hapattunut vähintään kaksi viikkoa, siirrä se bokashiämpäristä multatehtaaseen.
- Lisää multatehtaan pohjalle 5-10 cm multaa.
- Lisää bokashihapate tämän kerroksen päälle. Sekoita joukkoon saman verran multaa. Sekoita multa ja bokashihapate mahdollisimman huolellisesti. Tavoitteena on saada multaa kaikille hapatetun biojätteen pinnoille. Tämä nopeuttaa multaantumista.
- Peitä mullattu bokashi 5-10 cm kerroksella multaa.
- Peitä multatehdas kannella, harsolla, jyrsijäverkolla tai muulla, riippuen onko se sisällä vai ulkona. Tärkeää on, että multatehdas on kokonaan jyrsijäsuojattu ja happi pääsee multatehtaaseen.
- Anna multaantua 2-4 viikkoa. Kun et enää erota biojätettä bokashikerroksessa, multa on valmista käytettäväksi.
Bokashinesteen käyttäminen
Bokashinestettä kutsutaan myös bokashipissaksi. Se on hyvin hapanta eikä sovellu sellaisenaan annettavaksi kasveille. Sitä on hyvä laimentaa ainakin 1:200 tai jopa 1:1000. 1:200 laimennoksella litraan vettä tulee siis 5 ml bokashinestettä eli hyvin vähän! Tällaisena laimennoksena sitä voi käyttää lannoitteena tai kasvuparantajana ruukku- ja puutarhakasveilla.
Bokashimullan käyttäminen
Kun bokashimulta on multaantunut valmiiksi, voi sitä käyttää puutarhassa tai huonekasveilla. Tarpeen mukaan sitä voi laimentaa kasveja uudestaan ruukuttaessa esim 1:4 eli yksi osa bokashimultaa neljään osaan tavallista multaa. Sitä voi sekoittaa taimimultaan ja antaa näin taimille ravinteita ja mikrobiliittolaisia, joilla vahvistaa kasvien terveyttä.
Oman bokashirouheen valmistaminen
Mitä on bokashirouhe?
Bokashirouhe on kaupallinen tuote, joka on tavaramerkin suojissa. Virallisia EM-nimellä kulkevia tuotteita saa valmistaa lisensoidut valmistajat. EM-yhteisö sisältää kymmeniä tiettyjä eliölajeja, jotka eivät ole julkisesti tiedossa, joten samaa yhteisöä on itse lähes mahdoton valmistaa.
Kuitenkin tiedossa on, mitä eliöryhmiä seoksessa on: siihen kuuluu fototrofisia bakteereja, maitohappobakteereja ja hiivoja, muiden lisäksi. Nämä kolme ryhmää koostuu eliöistä, jotka ovat hyvin yleisiä. Maitohappobakteereja ja hiivoja on kaikkialla –meidän iholla, kasvien pinnoilla. Myös fototrofiset bakteerit ovat yleisiä. Niitä on usein vesistöjen reunamilla, kuten lampien ympärillä olevassa savessa. On myös helppoja tapoja kerätä ja lisätä näitä pieneliöitä.
Fototrofisia bakteereja löytyy vesistöjen lisäksi lierojen suolistosta. Mainio tapa lisätä niitä on käyttää matomultaa.
Hiivaa saat juomista, jotka on valmistettu alkoholikäymisen kautta. Yksi hyvä vaihtoehto on kombucha, joka sisältää sekä hiivoja että bakteereja. Hiivoja voit saada myös leivänjuuresta.
Maitohappobakteereja saa varsinkin herasta, jota voi valmistaa itse.
Heran resepti (noin litra)
Tarvitset:
- Riisiä (valkoinen riisi käy)
- Siivilän
- Harsoa tai talouspaperia & kuminauhan
- Kattilan
- 3 x noin 500 ml puhtaita lasipurkkeja (myös muovipurkit käy)
- Litran täysmaitoa
- Vähintään 1,5 litran lasipurkin (myös muovipurkki käy)
- Riisinhuuhteluvesi: laita 2 dl riisiä siivilään, jonka alle laitat kattilan. (Tavallinen, kaupasta saatava valkoinen riisi sopii tähän hyvin.) Valuta vettä hanasta riisin läpi kattilaan, jotta saat noin 3 dl riisinhuuhteluvettä. (Voit valuttaa vettä enemmän ja ottaa talteen vain 3 dl.) Kaada huuhteluvesi kattilasta 500 ml lasipurkkiin.
- Peitä lasipurkki harsolla tai talouspaperilla ja kirístä suun ympärille kuminauhalla. Anna seistä huoneenlämmössä 3-5 päivää. Kun riisivesi tuoksuu imelältä, olet valmis seuraavaan vaiheeseen.
- Sekoita kulhossa 1:3 riisivesi:täysmaito. (3 dl riisivettä : 1 litra täysmaitoa). Kaada seos isoon lasipurkkiin (myös puhdas muovipurkki käy). Peitä taas harsolla / talouspaperilla ja kiristä kuminauhalla. Anna seistä huoneenlämmössä kaksi vuorokautta tai kunnes huomaat, että juustomassa on erkaantunut herasta. Tämä kellertävä neste on heraa ja sisältää runsaasti maitohappobakteereja.
- Kaada hera puhtaisiin 500 ml lasipurkkeihin. Laita puhtaan lasipurkin päälle siivilä ja siihen harso. Ota juustomassa pois herapurkista. Kaada hera harson ja siivilän läpi puhtaaseen lasipurkkiin. Toista tarvittaessa useamman purkin kanssa.
- Säilö heraa jääkaapissa. Juustomassasta voit valmistaa juustoa.
Hyötymikrobihapate (HM-hapate) 1,5 litraa
Koska itsetehty seos ei sisällä kaikkia EM-eliöitä eikä ole tavaramerkin mukainen tuote, kutsumme sitä hyötymikrobeiksi (HM). Seuraa HM:n resepti.
Tarvitset:
- Puhtaan 1,5 litran pullon
- 2 cl hiivaa (kombucha, leivänjuuri, tai ostettu hiiva)
- 2 cl maitohappobakteereja (hera, hapantuotteet)
- 2 cl fototrofisia bakteereja (multaa matokompostista)
- 6 cl melassia (myös muu sokerinlähde käy)
- Puhdasta vettä (lähdevesi paras, sadevesi hyvä, talousvesi välttävä)
- Merisuolaa
- pH-mittari (jos on)
- Sekoita yhteen hiiva, maitohappobakteerit ja fototrofiset bakteerit kulhossa. Lisää pulloon.
- Liuota melassi huolellisesti puoleen litraan vettä. Lisää melassivesi pulloon.
- Lisää suolaa 1,5 ml (noin ⅓ tl).
- Lisää vettä lähes pullon piripintaan saakka. Purista pulloa, kun suljet korkin, jotta seoksen pinta on aivan pullon yläreunassa.
- Anna fermentoitua 3-5 päivää huoneenlämmössä. Tarkista pulloa päivittäin ja vapauta tarvittaessa kertyneet kaasut. (Jos pullo on pullistunut, vapauta kaasuja avaamalla korkkia hyvin hitaasti, jotta kaasut pääsevät ulos mutta seos ei ryöpsähdä pullosta ulos.) Tarkista pH. Sen pitäisi olla alle 3,8, mielellään 3,5.
- Anna fermentoitua vielä viisi päivää. Tarkista pullo tällöinkin parin päivän välein ja vapauta kaasut tarvittaessa.
- Haista hapatetta. Sen pitäisi tuoksua samalta kuin EM-1, eli hieman makealta. Hyvä merkki on myös, jos pinnalla näkyy hiivahiutaleita. Jos hapate haisee pahalta tai pH on yli 4, kaada hapate pois. Sen voi lisätä keittiö- tai puutarhakompostiin tai kaataa lavuaariin.
- Mikäli hapate tuoksuu hyvältä, käytä heti tai säilö huoneenlämmössä korkeintaan pari kuukautta.
Bokashirouhe (noin 5 kg)
Tarvitset:
- 60 ml HAM-hapatetta
- 60 ml melassia
- 2,4 litraa vettä (lähdevesi/sadevesi tai viimeisenä talousvesi)
- 4,5 kg vehnälesettä
- Iso kulho
- Tilava pressu tai aluastia, jonka päällä sekoittaa ainekset
- Ämpäri, käymisastia tai jätesäkki
- Liuota melassi huolellisesti veteen. Lisää HAM-hapate ja sekoita hyvin.
- Kaada lese alustalle. Lisää neste ja sekoita mahdollisimman hyvin joukkoon. Tavoitteena on seoksesta nahkea niin, että kun puristat sitä nyrkkiin, nestettä valuu hieman sormille..
- Laita seos tiiviiseen ämpäriin, käymisastiaan tai jätesäkkiin, johon ei pääse ilmaa. Yritä saada mahdollisimman hyvin kaikki ilma ulos astiasta ennen sulkemista.
- Anna hapattua 2-3 viikkoa. Mikäli pinnalla näkyy vihreää tai mustaa hometta, hapatteeseen on päässyt happea ja rouhe on pilalla. Sen voi käyttää kompostissa kuivikkeena. Ei hometta tai hieman valkoista hometta on merkki onnistumisesta.
- Rouhetta voi käyttää tuoreena bokashiämpärissä tai puutarhassa. Tällöin se on hyvä käyttää muutaman viikon aikana. Rouheen voi kuivata esimerkiksi pressun päällä valoisassa paikassa. Tällöin se säilyy pitkään suljetussa astiassa.