Bokashi

Bokashi on minusta aivan mainio keksintö, ja se auttaa vähentämään jätelaitoksille menevän biojätteen määrää ja sillä tavalla edistää kiertotaloutta ja kestävämpää elämäntapaa. Kompostointi ylipäätään auttaa saamaan luontoyhteyttä paremmaksi, kun biojätteitä ja multaa käsitellään käsin. Odotan kesällä sitä, kun bokashini on maatunut täysin ja pääsen käyttämään aitoa kompostimultaa kasveille! Bokashi Queen https://bokashiqueen.blogspot.com/

Ilona Rautiainen, luonto- ja ympäristöalan neuvojaopiskelija

Tässä olivat ensimmäiset biojätteet, jotka laitoin bokashiin. Lisäksi minulla oli lähistöltä napattu kuivunut hortensia ja pari tuijanoksaa pihaltani. Tuossa biojätteessä oli lähinnä pistaasin ja appelsiinin kuoria ja pari teepussia. Eli kaiken kaikkiaan erittäin hyvää materiaalia bokashin tekoon.

Bokashiin ei kannata laittaa kovin märkää jätettä, joten kannattaa antaa jätteen kuivua jonkin aikaa. Muutenkin bokashiin kannattaa laittaa päivän jätteet ehkä vasta illalla, jotta astiaa ei availe usein. Näin se säilyy paremmin hapettomana. Eli noin kerran päivässä tai parissa täyttö.

Ennen biojätteitä laitoin bokashiastiaan kaksi palaa talouspaperia, jotta bokashirouhe ei menisi suoraan siivilän läpi ja sekoittuisi myöhemmin bokashinesteeseen tai tukkisi hanaa. Sitten ripottelin pohjalle kaksi ruokalusikallista eli annostelumitalla noin 30 millilitraa bokashirouhetta, ja sitten laitoin bio- ja puutarhajätteet päälle tasaisesti.

Ensimmäinen viikko

Mikä on bokashi?

Sana bokashi on japania ja tarkoittaa eloperäistä, käynyttä eli fermentoitunutta ainesta. Bokashin kehitti 1980-luvulla japanilainen mikrobiologian professori Teruo Higan. Bokashi on siis anaerobinen kompostointimenetelmä, jossa biojätteet fermentoituvat hapettomassa tilassa tehokkaiden EM-mikrobien (effective micro-organisms) avulla. EM-mikrobeja ovat luonnollisesti prosessoimalla tuotetut erikantaiset hiivat, maitohappobakteerit, fotosynteettiset bakteerit ja muut pieneliöt. Bokashiastiaa säilytetään huoneenlämmössä, toki kesällä sitä voi pitää myös ulkona. Valmis bokashi sekoitetaan multaan ja lopputuloksena saadaan ravintorikasta, hyvää kompostimultaa.

Miten bokashia käytetään?

Bokashin käyttö on aika helppoa. Tarvitaan tiivis bokashiämpäri, bokashirouhetta, tiivistämisväline kuten lasta ja tietenkin biojätettä. Bokashiastian ja -rouheen voi tehdä myös itse. Aloittelijana koen valmiit astiat ja rouheet helpommaksi ja käytän niitä. Bokashirouhe koostuu yleensä vehnäleseistä, joita on fermentoitu EM-mikrobeilla. Valmiissa bokashiastiassa on alla hana, josta valutetaan fermentoitumisprosessista pois suotonestettä, jota kutsutaan myös bokashiteeksi tai bokapisuksi. Se on erittäin ravinteikasta ja sopii 1:100 laimennettuna lannoitteeksi kasveille tai sellaisenaan myös viemärien puhdistukseen.

Bokashin käyttö menee lyhyesti näin:

  1. Kerää päivän tai parin aikana biojätettä kannelliseen astiaan ja pilko sitä pienemmäksi
  2. Laita bokashiastian pohjalle vähän talouspaperia, jotta bokashirouhe ei mene pohjan rei’istä läpi
  3. Ripottele pohjalle tasaisesti pari ruokalusikkaa rouhetta
  4. Lisää biojätteet rouheen päälle ja tiivistä esimerkiksi lastalla tai muovipussilla painellen
  5. Lisää jätteiden päälle rouhetta, noin ruokalusikallinen per litra jätettä
  6. Paina astian kansi kiinni, päästä ilmat pois nopeasti hieman kannen reunaa ja hanaa avaamalla
  7. Sulje kansi ja hana tarkasti, anna astian olla huoneenlämmössä
  8. Toista jätteenlisäämisprosessia, kunnes astia on aivan täynnä
  9. Anna täyden astian fermentoitua avaamatta vähintään kaksi viikkoa ja ota bokashiteetä hanasta parin päivän välein talteen, lannoitteeksi tai viemäriin
  10. Fermentoitunut bokashi sekoitetaan mielellään vanhaan multaan. Tähän voi käyttää kompostoria, saavia, pussia, muuta astiaa tai lavaa.
  11. Peitä bokashijäte mullalla ja anna sen kompostoitua vähintään kaksi viikkoa
  12. Kun bokashijäte ei enää erotu mullasta, se on valmista
  13. Ravinteikas kompostimulta sopii hyvin monille puutarhakasveille kuten tomaatille

Biojätteet kannattaa tiivistää jollakin välineellä tai käsin. Itse käytän pientä muovipussia ikään kuin hanskana ja painelen biojätteen tiiviiksi. Toki näin ekalla kerralla tuota ei kovin tiiviiksi saa vielä. Jätteitä tuli arviolta litra, ja litraa kohti suositellaan noin ruokalusikallinen rouhetta, joten ripottelin päälle tasaisesti rouheen. Jätin muovipussin jätteiden päälle astiaan suojaksi ilmalta, ja laitoin kannen kiinni. Astiaan voi tässä vaiheessa jäädä ilmaa, joten on hyvä hieman raottaa kantta ja hanaa ja suhauttaa ilmat pois.

Vielä korostan hapettoman tilan tärkeyttä fermentoitumiselle. Ilman pääseminen bokashiin voi aiheuttaa hometta ja vaikeuttaa käymistä. Myös bokapisua on hyvä valuttaa, jotta bokashi ei mätäne liiasta kosteudesta.

Mitä bokashiin voi laittaa?

Bokashiin voi laittaa melkein mitä vain orgaanista jätettä! Kodin biojätteitä kuitenkin enimmäkseen. Itse olen nyt laittanut bokashiastiaan eniten hedelmien ja vihannesten kuoria ja jämiä, mutta myös muita ruoanjämiä, parit kahvinporot, kananmunan kuoria pirstottuna sekä vähän puutarhajätettä kuten kuivia mansikanlehtiä. Parhaimmillaan siis erillistä biojäteastiaa ei edes tarvita, kun kaikki voidaan kipata päivän päätteeksi bokashiin.

Bokashiin ei voi laittaa kuitenkaan nesteitä, isoja luita, tuhkaa tai eläinten jätöksiä. Myöskään bokashiin ei kannata laittaa paljoa paperia tai leipää, paljon eläinperäistä tuotetta kuten lihaa, kalaa tai juustoa. Itse vältän laittamasta juurikaan eläinperäistä tuotetta bokashiin, jotta eläimet eivät kiinnostuisi siitä multaantumisvaiheessa ulkona. Myöskään hiivaa ei kannata laittaa, koska se edistää hiivasieniä bokashissa, jossa niitä jo on ja ylimääräinen hiiva voi aiheuttaa hometta. Homeista ruokaa voi muuten laittaa bokashiin pieninä määrinä varovaisesti.

Punasipuli saa bokashin näyttämään jotenkin kivalta

Ripottelin päälle reilusti bokashirouhetta. Yleensä siis noin yksi ruokalusikallinen per litra, tässä oli varmaan melkein viisi litraa jätettä niin meni aika paljon rouhettakin.

Toinen ja kolmas viikko

Juuri äsken vähän hihkaisin ilosta, nimittäin bokashista tuli ekat bokashinesteet eli bokapisut. Sitä tuli vähäsen ja se on melko vaaleaa vielä, mutta varmasti hyvin ravinteikasta. Tuli juuri eilen lannoitettua paljon kasveja, joten nyt pitääkin vähän miettiä. Ehkä kokeilen lannoittaa pari yrttiä ja lopuilla kirkastan kylpyhuoneen lavuaarin viemäriä. Laitoin pilttipurkin tiiviinä jääkaappiin odottamaan käyttöä.

Tässä kuva bokashin multatehtaasta. Valmis bokashi tosiaan sekoitetaan vanhaan multaan, mukana voi olla myös kuivuneita lehtiä ja kasvin osia hyvänä seosaineena. Jos bokashi jätetään ulos niin on hyvä suojata se eläimiltä.

Bokashista muuten vielä sen verran, että sen hiilijalanjälki on paljon vähemmän kuin lämpökompostoinnin! Bokashissa tulee vain 25 kiloa CO2e tonnilta, kun taas lämpökompostilla se on 669 kiloa. CO2e tarkoittaa siis hiilidioksidiekvivalenttia, joka suureena kuvaa ihmisen tuottamaa kasvihuonekaasupäästöjen yhteen laskettua ilmastovaikutusta.

Mistä tämä valtava ero tulee? Perinteisessä kompostissa ilmaan vapautuu ravinteita, ja myös esimerkiksi ammoniakkia, jos komposti on kovin typpipitoinen. Myös hiilidioksidia tulee ilmaan mikrobien toiminnan seurauksena. Bokashissa taas ravinteet jäävät massaan fermentoitumisen takia. En osaa tästä oikein tarkemmin selittää, tarvitsisi jonkun enemmän asiaa opiskelleen apua, mutta you get the point. 

Tästäkin syystä olen alkanut pitämään bokashista oikein toden teolla. 

Lue myös Ilonan tarkempi kirjoitus siitä mitkä asiat sopivat bokashiin ja mitkä eivät.

https://bokashiqueen.blogspot.com/2021/05/bokashiin-sopivat-ja-epasopivat-asiat.html